Haber

Mübadelenin 101’inci yılında Balkan Türkleri anıldı

Mübadelenin 101. yıl dönümünde hayatını kaybeden Balkan Türkleri, Balıkesir’de düzenlenen etkinlikle anıldı.

Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği (BAL-GÖÇ) Bandırma Şubesi, Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesinin 101. yıl dönümünde göç sırasında hayatını kaybeden mübadilleri andı. BAL-MÖÇ Bandırma Şube Başkan Vekili Nurettin Şen’in rezidansında düzenlenen anma toplantısına Bandırma İl Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Polat, BAL-MÖÇ 5. ve 6. Dönem Bandırma Şube Başkanı – Muharrir Ahmet Yılmaz derneği üyeleri katıldı.

Rumeli’ye Selam ve Rumeli’ye Elveda kitaplarının da yazarı olan Balkan Muhacirler Kültür ve Dayanışma Derneği 5. ve 6. Dönem Bandırma Şube Lideri Ahmet Yılmaz, Balkan göçleri ve mübadele dönemi hakkında bilgiler verdi. Yılmaz, “Balkanlar’a ilk göçler Osmanlı döneminde 1374 yılında başlayıp yüzyıllar boyunca devam etti. 1. Dünya Savaşı’ndan sonra Türkler üzerinde artan baskı nedeniyle Yunanistan ile mübadele yapıldı. Türkler mal ve mülk sahibi oldukları için hedef haline geldi. Bu nedenle Türkler üzerindeki baskılar arttı.Bu süreç zulüm noktasına kadar ilerledi.Lozan Antlaşması’na kadar olan dönemde Türkiye’den Yunanistan’a göç eden Rumlar Türk konutlarına yerleştirildi.

Değişim süreci 30 Ocak’ta başladı ve bu yıl 101’inci yılını kutluyoruz. Yunanistan’dan 300 bin kişinin geldiği iddia edilirken, Yunanistan’a giden Yunanlıların sayısının yaklaşık 2 katı olduğu düşünülüyor. Yunanistan’dan göç eden Türkler Bandırma ve çevresinde Edincik, Bereketli, Ballıpınar, Karşıyaka, Gölyaka, Ocaklar, Narlı gibi bölgelere yerleştiler. “Göç edenler mallarını, mülklerini, sevdiklerini geride bırakmak zorunda kaldılar ve bu süreçte hayatlarını kaybetme riskiyle karşı karşıya kaldılar” dedi. – BALIKESİR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu