Almanların göç endişeleri arttı
Kamuoyu araştırma şirketi Ipsos’un yaptığı araştırmaya göre, Almanya’nın yurt dışından göç alması vatandaşlarda giderek daha fazla kaygı yaratıyor.
Ipsos’un 22 Eylül – 6 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirdiği araştırmaya katılanların yüzde 44’ü “Ülkenizde aşağıdaki konulardan en çok hangisini endişe verici buluyorsunuz?” Soruya verdiği yanıtta göçü üç konu arasında sıraladı. Geçtiğimiz ay, Almanya’da göçü ülkedeki endişe verici konular arasında görenlerin oranı 11 puan daha düşüktü.
Ipsos’un düzenli araştırmasına göre, Almanya’da göç kaygısının bu seviyeyi aştığı son dönem, Suriye’den mülteci akınının yaşandığı Mart 2016’ydı.
Alman vatandaşlarının yüzde 45’i enflasyonun ülkede endişe verici bir sorun olduğunu belirtti. Yüzde 35’i kaygıları arasında yoksulluk ve sosyal eşitsizliği sıralarken, yüzde 28’i iklim değişikliğinden, yüzde 21’i ise ülkedeki suç ve şiddetten endişe duyduğunu belirtti.
Sonuçları bugün Hamburg’da kamuoyuyla paylaşılan araştırma, toplam 29 ülkede (Almanya, Türkiye, Hollanda, İngiltere, Şili, Belçika, Fransa, ABD, İtalya, İsveç, Polonya, Kanada, Peru) gerçekleştirildi. , İspanya, Avustralya, Güney Afrika, Malezya, Singapur, İsrail). , Japonya, Kolombiya, Macaristan, Meksika, Hindistan, Tayland, Güney Kore, Brezilya, Endonezya, Arjantin) 20 bin 570 kişiyle.
Almanya’nın ardından göç konusunda en fazla endişe duyan ikinci ülke ise yüzde 41 ile Türkiye oldu. Ülkede endişe verici gelişmeler yaşanırken göçü hesaba katanların oranı Hollanda’da yüzde 32, İngiltere’de ise yüzde 29 oldu. Göç kaygısı konusunda tüm ülkelerin ortalaması yüzde 15.
Türkiye’deki endişe verici konuların sıralaması
Türkiye’de endişe yaratan konuların başında yüzde 55 ile enflasyon geliyor. Ülkedeki yoksulluğun ve sosyal eşitsizliğin endişe verici olduğunu belirtenlerin oranı ise yüzde 31. Ipsos anketine katılanların yüzde 23’ü ülkede suç ve şiddet, yüzde 20’si vergiler, yüzde 20’si mali/siyasi yolsuzluk, yüzde 19’u işsizlik, yüzde 19’u eğitim, yüzde 14’ü iklim değişikliği, yüzde 14’ü Yüzde 9’u terörizm, yüzde 9’u ahlaki çöküş, yüzde 7’si aşırılığın yükselişi, yüzde 4’ü çevreye yönelik tehditler, yüzde 4’ü sağlık hizmetleri, yüzde 3’ü koronavirüs, yüzde 3’ü krediye erişimin endişe verici olduğunu belirtti, yüzde 2’si ise sosyal programların sürdürülmesinin endişe verici olduğunu ve yüzde 1’i ülkeler arasındaki askeri çatışmaların endişe verici olduğunu belirtti.
DW/EC, BÖ