Teknoloji

Seçim Çakalları Sahte E-postalar Göndermeye Başladı

Türkiye yeni bir seçim dönemine girerken her zaman olduğu gibi kötü niyetli kişiler gündemde. kendi hırslarına kullanmaya devam ediyor. İnternette resmi kurumlarmış gibi davranan birçok site bulunmaktadır.

Ancak tek tehlike, geçersiz web siteleriyle sınırlı değildir. Resmi kurumlar adına atılmış gibi görünüyor. bazı e-postalar birçok kişinin gelen kutularını doldurmaya başladı. Bunun en somut örneği sosyal medyada paylaşıldı.

Yüksek Seçim Kurulu’na gönderilen geçersiz e-posta:

Twitter/@Sinem_Gorucu_

Kendilerini Yüksek Seçim Kurulu olarak tanıtan kişiler, “ Seçmen kaydınızı doğrulamanız gerekiyor ” başlığıyla gelir ve yerini bir ilişkiye bırakır. E-postada şu sözler yer aldı:

“Seçmen kaydınıza ulaşmak için lütfen sayfadaki formdan doğru adres bilginizi seçiniz. Ardından sorgulama sonucu cep telefonunuza gönderilecektir.”

Sadece bu değil, gelecekte alabileceğiniz tüm e-postalara dikkat edin!

Son olarak bu örnekte karşımıza çıkan kötü amaçlı e-postalar içerdikleri ilişkilerle pek çok amaca hizmet edebiliyor. E-posta alıcılarının kişisel bilgileri yakalanabilir, Kredi kartı bilgileri çalınabilir.

Ancak her şey bu kişide farklı bir sayfaya yönlendirilmenizle başlamıyor. Bu ilişkilere bir web sitesi yerleştirmek yerine, bazı kişiler kötü yazılımları doğrudan bu ilişkilere entegre edebilir. Sonuç olarak, kullanıcının kullandığı geçerli tarayıcı kaydedilen tüm şifreler ve bilgilerkarşı tarafa devredilebilir.

E-postaların sahte olup olmadığını nasıl anlarsınız?

Gelen kutunuza veya spam klasörünüze düşen sahte e-postaları tespit etmek aslında oldukça kolaydır. Yapmanız gereken en temel şey, e-postayı gönderen adrese dikkat etmektir. Akılda tutulması gereken bazı kurallar şunlardır:

  • e-Devlet tarafından bireylere gönderilen tüm e-postalar turkiye.gov.tr” eklenti.
  • Aynı şekilde resmi kurumlar adına gönderilen tüm e-postalar, .gov.tr ” eklenti. Bu uzantı, e-posta adresinin sonunda bulunur. “gov.tr” uzantısı resmi kurumlar dışında herhangi bir kuruluşa verilemez.
  • Şirketleri taklit eden e-postaların çoğunda şirket adlarında küçük farklılıklar vardır. (Örn: türktelekom -> trktelekom)

  • Şirket veya kurum adı taşımayan adreslerden gelen e-postalarda, gönderen kişinin adı doğrudan gerçek e-posta adresleri gibi gösterilebilir. Kontrol etmeniz gereken gösterilen isim değil, e-posta adresinin kendisidir.

Deprem günlerinde bile dolandırıcılarla karşılaştık:

Bu süreçte sadece e-postalarınıza değil, tanımadığınız numaralar tarafından size gönderilen tüm bildirimlere ve aramalara da şüpheyle yaklaşmalısınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu